Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Over de taal van
Holten

De taal van Holten: Sallands of Twents?

Holten ligt op de streektaalkaart van Nederland aan de rand van het Gelders-Overijsselse gebied. In Overijssel noemen we dat meestal Sallands. Iets meer naar het oosten, in Rijssen en Markelo, wordt Twents-Graafschaps gesproken volgens Jo Daan, die deze kaart in 1968 tekende voor de Atlas van Nederland.

Jo Daan trok in 1968 de grens tussen het Gelders-Overijssels (Sallands) en het Twents-Graafschaps op basis van het verschil tussen vuur = Ned. vuur ten westen, en veur = Ned. vuur ten oosten. Zij baseerde zich hierbij op de grens die Bezoen in 1948 (in Taal en volk van Twente, p. 194 e.v.) heeft getrokken.

De informanten voor het Woordenboek van Overijssel gaven voor Holten zowel vuur als veur op: vaker veur dan vuur. Het Holtens doet zich daarmee meer Twents dan Sallands voor. Maar er is nog een ander criterium.

Vlakbij Holten ligt ook de huus-hoes-grens; deze loopt ongeveer van noord naar zuid dwars door de provincie (zie de kaart hieronder): hoes ten oosten (Twents), huus ten westen. Holten (de rode stip) ligt in het huus-gebied. Deze kaart is van prof. G.G. Kloeke, en al gepubliceerd in 1931, maar het verloop van de grens is nog altijd niet gewijzigd. In Holten wordt nog steeds alleen maar huus gezegd.

Meer weten? Klik hier.