Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Holten

B.H. Brouwer

B.H. Brouwer (1912 – Heelsum, 1991) is geboren in Groningen, maar voelde zich meer Holtenaar - misschien nog wel meer dan andere Holtenaren. Hij was hoofd van de openbare lagere Dorpsschool in Holten, maar ging na zijn pensionering met zijn vrouw in Heelsum wonen. In 1973 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn vele verdiensten voor de gemeenschap en voor de archeologie en geschiedschrijving van Holten. Brouwer schreef gedichten en liedjes, waarbij hij ook de melodieën componeerde. Onder zijn leiding maakte de zesde klas de EP Holter liedjes (1971), waarvan drie liedjes in de streektaal werden gezongen. Brouwer is de maker van het Sallandlied, welk in 1981 in opdracht van buurtvereniging Beuseberg vertaald werd in de streektaal van Holten door E. Koopman. De buurtvereniging heeft ook een eigen Beusebargslied, met tekst van Henny Wibbelink en de melodie van de Biermanvan Boh Foi Toch.

Hennie Wibbelink (Holten, 1962), opgegroeid op een boerderijtje in de buurtschap Beuseberg, schreef de roman Vroeger is allang begonnen, waarin een jonge vrouw vanuit Brabant naar een boerderijtje ergens in het oosten van Nederland komt, ervaart hoe het leven in een buurtschap eraan toegaat en met verwondering en humor kijkt naar alle dingen die ze niet kent.

Zie: http://www.holtensnieuws.nl/content/category/11/56/88889060/

De tekst van het Sallandlied vindt u hier.

Het Beusebargslied kunt u hier beluisteren.

Willemien Grobben

Willemien Grobben (Holten, 26-07-1951) heeft als kind een aantal jaren in Nijverdal gewoond, maar is sinds 1960 weer woonachtig in Holten. Willemiens vader kwam uit Wierden en haar moeder uit Holten. "Thuis spraken we altijd dialect en meestal ook met klanten en collega’s." Willemien schrijft af en toe in de streektaal. Twee verhalen zijn opgenomen in De Ofrekkening ; gloepens korte verhalen; gkv's (Kreenk vuur de Twentse Sproak, 2014), een ander in: Vlinders; de beste verhalen en gedichten van de literaire wedstried veur beginnende schrievers (IJsselacademie, 2004).

Ton Kolkman

Ton Kolkman (Holten, 31-12-1950) studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij Hendrik Entjes. Hij woonde o.a. in Salland, Groningen en Twente. Kolkman begon in 1974 in 't Twents te schrijven. Hij was zeer vooruitstrevend: hij probeerde nieuwe wegen te banen terwijl de meeste ‘platschrievers’ nog erg traditioneel waren. Ook in zijn beschouwende stukken over literatuur had hij vaak een felle toon. Hij was medeoprichter van de Kreenk vuur de Twentse Sproak, redactielid voor Twente van het tijdschrift De Moespot en mede-oprichter van de tijdschriften De Pennevogel, ’n vereljoors streektaal-tiedschrift vuur Noord-en Oostnederlaand, en Roet; Drents Letterkundig Tiedschrift. In de verzamelbundel ’t Witte Peerd staat: ’t Grote votgoan. Omstreeks 1980 verdween hij weer plotseling uit de wereld van de Twentse ‘platschrievers’.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Mans van Sangel

Mans van Sangel (pseudoniem van Teun Deijk; Holten, 1947) woonde tot zijn 28ste jaar in Holten. Ondanks dat hij nu in Loo-Bathmen woont, voelt hij zich nog steeds sterk verbonden met zijn voormalige woonplaats. Bij het jaarlijks carnaval in Holten ontpopte hij zich als Mans van Sangel en veel later als Vèèrkàànte Viefkop en Klepperman. Na zijn pensionering is hij verhalen en gedichten gaan schrijven, veelal grappige verzen en gefingeerde vertellingen, voornamelijk in de Sallandse of Twentse streektaal. Daarin spelen traditie en herinnering een grote rol, maar ook de nieuwe tijden in Rijssen-Holten en Bathmen legt hij onder een vergrootglas. Bundels van zijn naam  zijn: Wis en waarachtig (2006), Het leste kèèrske (2009), Goold’n Treuintjes (2011) en Làànd van mien Oolders (Boekscout, 2014).

Teksten op: http://www.mansvansangel.nl/

Ineke Smit-Vukkink

Ineke Smit-Vukkink (Holten, 1955) is onderwijzeres in Goor, waar ze ook woont. Ze is tevens freelance correspondent van het Rijssens Nieuwsblad. Uit een schijnbaar onuitputtelijke stroom aan ideeën en grappige, ontroerende of hartverwarmende voorvallen uit het dagelijks leven ontstonden de gedichten die ze wekelijks publiceerde  in de rubrieken  ‘Niejs op Riem’ en ’Riemerieje’ in Twents Nieuws van de Week. Zij gebruikt bewust de streektaal omdat ze humor en emotie het best kan verwoorden in de moedertaal. Na haar debuutbundel De Beume Fluustert (1996) verschenen nog vijf titels. Haar gedicht ‘Den ooln Goornsn toorn’ uit Stille getuugn (Enschede, Van de Berg, 1997) werd uitgezonden door RTV Oost op 8 februari 2012 en is te beluisteren op Alles Plat. Ineke Smit treedt ook op als toneelspeelster en als gitarist/zangeres die eigen geschreven liedjes zingt. 

Kijk op de Twentse Taalbank voor een overzicht van haar teksten.

Edwin van Hoevelaak

Edwin van Hoevelaak (Holten, 30-06-1967) was tot 2005 presentator van het programma Regio-tap van RTV-Oost, waarvoor hij ook de tune De Deure componeerde. Van Hoevelaak schrijft liedjes en is producer van bekende bands, filmmuziek en musicals. In de buurtschap Espelo heeft hij drie volwaardige studio’s, in een oude smederij. Hij werkte tot 2005 als zanger, was lid van de Regiotappers en als toetsenist speelde hij in verschillende bands in Nederland en Duitsland. Van Hoevelaak schreef meer dan 500 liedjes en produceerde meer dan 300 cd’s. Samen met Wilfried Poorthuis schreef hij het lied Respect veur dialect (op single, 2007) en hij schreef de tekst en muziek van het Overijssels Koningslied (2013).

Bron: vanhoevelaak.nl

Jannöken

Jannöken (ps. van Elzie Nieuwenhuis) publiceerde twee dichtbundels: Folklore in de regio Holten  (Rijssen, Lichtenberg, 1983. 28 p.) en Met 'n körrelke zoolt (Enschede, Van de Berg, 1985. 48 blz.), met daarin gedichten als: Mooie barg / n Canadesen karkhof / Paosdage / Hegemans bos / Hoolten. 

Op: http://www.allesplat.nl/home/gedichten/

HOOLTEN

Doar woer Salland en Twente bi’j mekare komt,

Woer de mölle dreejt en woer de biejen bromt.

Woer de bosse zingt eur eeuwenoalde leed,

Doar, doar is mien Hoolten, det verget ik neet.(…)

Gerard Kroeze

Gerard Kroeze was lid van een groep amateurdichters uit Wierden, Hellendoorn, Nijverdal en Holten die drie bundels publiceerden met de titel Op versvoeten;1,2 en3. Zijn gedicht ’n Friezenbarg verscheen in Op versvoeten; 3. (Wierden, Grafisch Centrum, 1997. 60 blz. p. 17)

Jo Wansink-Nieuwenhuis

Jo Wansink-Nieuwenhuis schreef het gedicht “De Dikken steen uut Hoolt’n”; opgenomen in Canon van Holten (2011). Daarin beschrijft ze hoe mannen uit Holten de 8010 kilo wegende steen, die omstreeks 1914 door soldaten op oefening werd blootgelegd in het Twenhaarsveld, in 1928 naar de tuin van het pension van Marinus Wansink sleepten.: Steen wat hebt ze toch e marteld / Um oe op de plaatse te kriegen (…)

Streektaalmuziekgroepen

Dom Verdan uit de omgeving van Holten en Nieuw Heeten, startte begin 2009 als trio en groeide uit tot een vijfmans rock 'n rollband. De band speelt covers van AC/DC en Status Quo maar ook van Boh Foi Toch en Normaal. De band bestaat uit zanger Frank Jansen (1993), gitarist Dennis Krikkink (1993), gitarist Teunis Beldman (1993), basgitarist Dennis Tijink en drummer Benjamin Overkempe (1993) .

The Funmakers vormen een allroundband uit Holten die ook dialectmuziek speelt.

Edwin van Hoevelaak schrijft liedjes en is producer. Hij werkte zeven jaar voor RTV-Oost als presentator. Als zanger en toetsenist speelde hij in verschillende bands in Nederland en Duitsland.In 2006 schreef hij samen met Wilfried Poorthuis het lied Respect veur dialect, dat door Van Hoevelaak en een aantal Nedersaksiche zangers en zangeressen werd gezongen. In 2013 maakte Edwin van Hoevelaak de tekst en muziek van het Overijssels Koningslied en was een van de zangers. Edwin van Hoevelaak is ook lid van de Regiotappers en produceerde samen met anderen de cd-singels:"Respect veur dialect" (2007). "Mooie dagen" (2007)

Kroepin, opgericht in 2006,is een dialectrockband die ook Engelstalige covers speelt; bestaat uit Ruben Hanevelt (accordeon, gitaar, drums en zang), Boaz Schuppert (bas), Daniël Nijkamp (toetsen en zang), Rutger Ossewaarde (gitaar en drums) en zangeres Jade Tuitert.

Nix, gestart is in 2009, is een rock 'n roll-band die vooral Nederlandstalige en dialectnummers speelt.De band bestaat uit Nick Neger Jongbloed (zang en slaggitaar), Erjan Holgenius (sologitaar), Maarten Krick`nbacker Krikkink (basgitaar) en Jerry Hutt'n Hutten (slagwerk). CD: "Al lerend doet men" (2011)

Kroepøllie is een streektaalgroep die harde en vaak ook voor Sallanders onverstaanbaarbare muziek maakt. De muziek is geïnspireerd op verschillende metal- en hardrockgroepen. De leden komen uit de streek rondom Holten. CD: "Kroepøllie" (1999).

Gedraeg Oe is een dialectmuziekgroep uit Dijkerhoek. Zij speelden onder andere in het voorprogramma van Jovink & the Voederbietels.