Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Denekamp (Dennenkaamp)

Lies Bos-Hermelink

Lies Bos-Hermelink (Denekamp, 1902 1997) was van 1932 tot 1941 wijkverpleegster in Noordoost Twente. Daarover schrijft ze in: ‘Wijkverpleegster op het platteland.’https://vereniging-heemkunde-voormalige-gemeente-weerselo (28) (mijnstadmijndorp.nl/verhalen/) 
Na het overlijden van haar man schreef ze gedichten die vaak over Twente gaan. Die zijn gepubliceerd in twee dichtbundels, uitgegeven in eigen beheer : Luk Gaddergood (Oldenzaal, 1984. 32 p.) en Alns is n woonder (Oldenzaal, 1987. 61 p.). Ze vertaalde in 1986 drie toneelstukken in het Twents voor 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak: Tweesproak vuur het raam, van Valentin Chorell (Almelo, 11 p.),Miene vrouw wil geald zeen: bliejspel in dree bedrievn, van Wim Dumont ; (Almelo, 73 p.), Oonder een dak : toneelstuk in dree bedrievn, van J. Fabricius (Almelo, 72 p.).

Hoe Lies Bos haar gedichten voorleest is te horen op: https://www.youtube.com/watch?v=3ATk2W2qdDU

Margreet Nijkamp-Hermelink

Margreet Nijkamp-Hermelink (Denekamp, 1948) was enige tijd voorzitter van 'n Kreenk vuur de Twentse Sproak en publiceerde enkele artikelen over het Twents. Het artikel 'Vlas diekn' staat in : Oet de Boerschopn; tijdschrift van De vereniging Heemkunde oalde Gemeente Weersel  nr. 28 (1988), 7.

Vera Wiefferink

Vera Wiefferink (Denekamp) is mede-oprichter en enthousiast medewerker van de Niejn Bodbreef. ‘In eur Oost-Twentsen tongval vertelt ze noar smakelijke verhalen oaver heur dagelijks bestoan as secretaresse biej een groot concern, as echtgenote en as moeder’. In de Niejn Bodbreef heeft ze een vaste rubriek, ‘Vera’, en schrijft ze interviews in ‘Oeh wat ’n volk’.Gedichten zijn gepubliceerd in de bundels Nen heeln tied (2015) en Aait verdan (2016).

Bron: Twentse Taalbank en Twentse sprekkersliest van De Twente Akademie.

Hendrik H.J. Haverkort

Hendrik H.J. Haverkort (Enschede) had van 2006 t/m 2009 een rubriek Hoo zean wie dat ok a wear?  in 't Onderschoer , publiceerde daarin ook gedichten. Hij heeft een goed gevoel voor humor en dat komt duidelijk naar voren in de bundels: Kennie denna; 474 möpkes en witskes in de Tweantse moodersproak (149 pagina's, Haverkort, Denekamp, 2009) en Kennie dennokka? Ook werkte hij mee aan Twentse Riemweurdkesboek; 456 moppen uit alle hoeken van de wereld verzameld en in het Twents vertaald. 

Zie ook: Vraaggesprek Actie Twents van Heemkunde Vereniging Denekamp (1994) van Hendrik H.J. Haverkort