Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Goor

Bert Eeftink

Bert Eeftink komt uit Goor en is schrijver, acteur en zanger. Hij bracht diverse DVD’s en verhalen uit, voornamelijk in het Twents.

Lees meer over Bert Eeftink op de Twentse Taalbank.

Herman Brinkman

Herman Brinkman (Hellendoorn, 13-07-1944) was rijksambtenaar bij de belastingdienst en is fervert midwinterhoornblazer, promotor bij de traditie van het foekepotten, paasgebruiken en verteller. Brinkman werd in 2004 koninklijk onderscheiden. Hij schreef, ook onder de namen Oonzen Harman en Oonzen Herman, gedichten die op traditionele wijze emoties en gevoelens weergeven. Brinkman heeft zijn gedichten uitgegeven in vijf bundels: Gedichtjes in 't Twèènts (1991), Zunnewèènde (1993), Knikkers van glas (1993), Gelle rozen (1995), Op kousenveute (1997) en Kaal met 'n tuufke (2000).       

Een voorbeeld: Zunnebraand // De zunne braandt dr weer op lös. / De klèère goat weer oet. / Liggende op 't greune grös, / Möt broen wöddn weer de hoed.(…)

Hendrik Geerts

Hendrik Geerts (Goor, 13-06-1887 – Enschede, 14-09-1974) was timmerbaas bij Van Heek & Co en amateur-historicus. Hij schreef eerst in de MIK (Menen In Katoen), personeelsorgaan van Van Heek & Co, artikelen over het arbeiders- en fabrieksleven waarmee hij vertrouwd was. Later volgden verhalen, zoals Zo is oonze spraok! (1969) en gedichten, zoals Goeijn road van Jan zien vaar an zienen zön, den textielman worden wol. Zo umtrent 1920 (in: Jaarboek Twente) 1969, p. 105) en t Leste peerd van Van Heek & Co (1985). Na zijn overlijden verschenen verschillende artikelen over de “geschiedschrijver voor de kleine man”.      

Zie ook: Twentse Taalbank

Hannie Rouweler

Hannie Rouweler (Goor, 13 juni 1951) schrijft voornamelijk gedichten in het Nederlands. Een enkele keer doet ze dat ook in het Twents, maar dat blijft toch enigszins vertaald uit het Nederlands. Oordeel zelf: Oaver nen banjo // Of was ’t ne mandoline?/ Mien moo hef mie joaren ledden verteald, (…) , of, Do t henig an // As ik bie miene familie bunne wes (…). Het gedicht In de zommer verscheen in Verdan 1999, nr. 1.