Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Staphorst (Stappest)

Fred Thomas

Fred Thomas (Fredericus Franciscus Xaverius Marie Dieudonné Thomas; Amsterdam, 1906 - 1959) was journalist, sinds 1929 werkzaam bij het dagblad De Tijd, en schrijver met een bijzondere belangstelling voor het lot van de bewoners rondom de afgesloten Zuiderzee. Zijn boek Een liefde in Staphorst ('s Gravenhage: Daamen, 1942) beschrijft de folkloristische gebruiken van Staphorst, met daarin veel aandacht voor de streektaal, zowel in de dialogen als in de beschrijvingen.

Derk Compagner

Derk Compagner (Staphorst, 1949-2007) groeide op in een boerengezin met elf kinderen. Hij studeerde naast zijn baan bij de zuivelfabriek en begon een bedrijf in de administratieve dienstverlening en doceerde boekhouden en management. Hij was veel gevraagd als kenner van de streek. Voor de film Stiene deed hij de interviews in de streektaal. Daarnaast was Derk jarenlang voorzitter van de regionale werkgroep Noord-West van de Oaveriesselse Schrieverskring van de Schrieversbond Oaveriessel. Als freelance journalist schreef hij voor lokale kranten. Derk Compagner publiceerde onder het pseudoniem Roy Dörrick (Rode Derk) zijn eerste roman: Met voorbedachte rade (2006). Daarna volgde een jeugdboek over de oorlog. Twee jaar na zijn overlijden verscheen de bundel Taal op Streek (In eigen beheer, 1997); met gedichten in de streektaal van Staphorst. Met oog voor detail en met gevoel voor het hedendaagse dicht Compagner daarin over zijn jeugd en familie en het dorp en zijn omgeving.

Het daarin gepubliceerde gedicht Mien moe’r is ook opgenomen in: Verrassend Nedersaksisch (Uitgeverij kleine Uil, 2010).

Bron: Staphorst in beeld.nl 

Grietje Akkerman-Koobs

Grietje Akkerman-Koobs (1955-) heeft zichzelf geschoold in het schrijven van korte verhalen en gedichten in de streektaal van Staphorst. Ze is lid van de Schrieversbond Oaveriessel en met de regionale werkgroep Noord-West Oaveriesselse Schrieverskring (NWO-S) leest ze regelmatig voor uit eigen werk. De kikker en andere verhalen (Kampen: Stichting IJsselacademie, 2006. Silvox schrievers serie) is een tekstboekje met  cd, waarop de auteur de zeven verhalen  voorleest

Bron: weblog Staphorst.

H. Lier en J. Lier

H. Lier en J. Lier zijn de makers van het prentenboek Moer, ik goa noar Böppe(Kampen, Stichting de IJsselacademie, 1998). Het is het eerste Stappester prentenboek (met Nederlandse ‘ondertiteling’) dat kinderen aanspreekt in ‘het Stappest’ als volwaardige taal. De prenten en tekst tonen het dagelijkse leven van Margje, een Staphorster meisje in klederdracht.

Alie Mijnheer

Alie Mijnheer (Rouveen, 1942) verzorgt elk jaar de grote Eindejaars tentoonstelling van de Historische Vereniging in het Koetshuus van Staphorst. Naast verzamelen en het zoeken naar verzamelingen is Alie ook druk met dichten en schrijven. Er circuleren van haar hand honderden boekjes door Staphorst en Rouveen. In het digitale tijdschrift Kopstokken; verhalen en gedichten in de streektaol van de Kop verscheen in april 2016 haar verhaal As de nood et hoogste is, is ...