Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.
Auteurs uit
Vollenhove (Veno)
Henk Boltje
Henk Boltje (Vollenhove, 1962), zoon van J. Boltje, eigenaar van een grondverzetbedrijf, is werkzaam als relatiebeheerder automatisering bij het Openbaar Ministerie in het Parket Oost Nederland. Zijn grote passie is theater maken en zingen. Boltje is lid van de straatzanggroep ‘Sjeu’. Samen met zijn echtgenote Tjitske Boltje bracht hij de legendarische types Garriet Jan en Annegien van de in Vollenhove geboren Gerrit van Heerde (Havanha) tot leven in de theaterproductie Mooie daagn (2013) en ‘Op Stee’ (2014). Als duo Rozesleur en Maneschijn maakten ze ook straattheaterproducties, zoals: Lieveling.
Henk Boltje schreef de ballade ‘Iselsute en Iselzolte’; oorspronkelijk verschenen in de bundel: Historisch kippenvel (Zwolle, VORG en Historisch Centrum Overijssel, 2009).
Geert ten Napel
Geert ten Napel (Vollenhove, ca. 1870 – IJmuiden) was onderwijzer in Deventer, Haarlem en IJmuiden. Bij zijn afscheid, na 45 jaar onderwijzer, in 1954 werd hij zeer geprezen. Geert ten Napel schreef in IJmuiden tussen 1920 en 1940 een tiental jeugdboeken. Hoe Jaap vrienden kreeg (1941) speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw in Vollenhove en wijde omgeving. Ook schreef hij in de streektaal van Vollenhove een aantal anekdotische verhalen, die zijn gepubliceerd in Driemaandelijksche Bladen, een tijdschrift voor taal en volksleven in het oosten van Nederland.. In: 17e jaargang, 1917: ’n Spoek’, p. 13 t/m 38, over een groepje jongens die bij Toutenburg iekmulders gaat zoeken, en ‘De dief en d’ond’, p. 87 t/m 95. Daarin vertelt een oud echtpaar aan een journalist hoe de man als tuinman een baan kreeg op het grote buiten, nadat hij als jonge zoon van een arme weduwe betrapt was tijdens het inbreken.
Hendrik van Heerde / Havanha
Hendrik van Heerde (Vollenhove, 1905 – Kampen, 1968) was vanaf 1936 journalist bij het Kamper Nieuwsblad. Hij schreef onder het pseudoniem Havanha een reeks verhalen over de belevenissen van Garriet Jan, zijn vrouw Annegien en hun familie. Die spelen zich af in de omgeving van Vollenhove en hebben vaak als thema de confrontatie met nieuwe maatschappelijke en technische ontwikkelingen. Mede dankzij de humor, de alledaagsheid en het idee dat iedereen in dergelijke situaties terecht zou kunnen komen, werden de verhalen een groot succes. Het is geschreven in een mengeling van streektalen, zodat het makkelijk herkenbaar is voor lezers. De verhalen van Garriet Jan en Annegien werden tussen 1952 en 1968 uitgebracht in tien boeken en zijn vaak herdrukt. Van Heerde heeft herinneringen aan zijn jeugd op de boerderij in De Leeuwte verwerkt in zijn Garriet Jan verhalen.
Ter ere van het 650 jarig bestaan van de stad Vollenhove organiseerde de toneelvereniging De Toutenburghers en straatzangtheatergroep Sjeu in 2004 de Venose revue Garrietjan en Annegien. Het is een vrije bewerking van Van Heerde’s verhalen in de huidige tijd, met dialogen in de streektaal. De voorstelling was vier keer uitverkocht met 1200 toeschouwers en werd twee keer opnieuw gespeeld in Steenwijk. De tekst van de nieuwe liedjes zijn van Henk Boltje, Henri Willemsma en Linda Hofman. De tekst van deze revue staat als: ‘Veno is Veno niet meer’ Deel I, II en III bij: http://hendrikwillem.nl/Revue.
Bron: Canon van Vollenhove / Bron: Henk van Heerde.nl
Harrie Scholtmeijer
Harrie Scholtmeijer (Kampen, 1960) is dialectoloog en schrijver van Nederlandse dialect- en streektaalboeken. Scholtmeijer is opgegroeid in Vollenhove. Hij studeerde Nederlands, Oud- en Nedersaksisch aan de Rijksuniversiteit Groningen, was o.a. werkzaam op het Meertens Instituut in Amsterdam en promoveerde in 1992 aan de Universiteit Leiden op het Nederlands van de IJsselmeerpolders. Scholtmeijer werkte van 1999 tot 2007 in Kampen bij de IJsselacademie voor de Stichting Grensoverschrijdende Streektalen (GOS) als projectleider en redacteur aan ‘Woordenboek van de Overijsselse dialecten’ (Kampen, IJsselacademie; van 2000 t/m 2009 zijn zeven deelwerken verschenen, daarna voortgezet op Internet). In 2007 werd Scholtmeijer docent aan de Hogeschool Utrecht.
Over de taal van Overijssel publiceerde hij ook ‘Mörn!: taalgids Overijssel’ (Assen, In Boekvorm Uitgevers, 2000) en hij werkte mee aan ‘De dialectometrische indeling van Overijssel’ (In: Taal & Tongval 59, 2007, p. 59-83).
Jacob Jan Spa
Dr. Jacob Jan Spa (1939) bracht zijn jeugd grotendeels door in Vollenhove en Wilsum. Hij woont in Frankrijk. Spa studeerde taalwetenschappen, doceerde als hoogleraar jarenlang de wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij deed wetenschappelijk onderzoek naar het dialect in verschillende plaatsen in Overijssel; Wijhe, Ommen, Hasselt, Raalte en Ijsselmuiden en voor Vollenhove: ‘Het dialekt van de Stad Vollenhove. Klank- en vormleer’ (Stichting Kampen, IJsselacademie, 1996). Hierin wordt de taal van Vollenhove uitgebreid beschreven.