Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Raalte (Raolte)

Hein Groote Schaarsberg

Hein Groote Schaarsberg (26-02-1925 - 07-01-2011) schreef twee streekromans in de Luttenbergse taal. Die geven een interessant tijdsbeeld van een plattelandssamenleving van voor de Tweede Wereldoorlog. Het eerste deel Harm van de Berkenhoeve (Enschede: Van de Berg, 1994, De Berkenhoeve; deel 1) beschrijft het leven van Harm van kleuter tot wijze oudere man. Dit publiceert hij onder zijn eigen naam. Het tweede deel, Het geheim van de plaggenhutte (Roalte: Veldhuis, 1996, De Berkenhoeve; deel 2), publiceert hij onder het pseudoniem Hein van de Wolger. Het vertelt het verhaal van jachtopziener Jans, die geniet van zijn werk. Zwijnen- en drijfjachten zijn de hoogtepunten, maar hij krijgt ook te maken met gemene stroperijen. Deze lijken verband lijken te houden met geheimzinnige zaken uit zijn vaders verleden. 

Höllenboer

Gerard Oosterlaar (Raalte, 1958) en Bas van den Toren (Almelo, 1958) wonen in Luttenberg en sinds 1986 vormen ze het duo Höllenboer. Oosterlaar schrijft teksten en zingt ze en Van den Toren componeert en begeleidt hem op gitaar. Oosterlaar schrijft ook nummers voor de popgroep Normaal en anderen. Höllenboer debuteert met de CD Muj goed kiek'n wa'k zeg (1993).

Oosterlaar is werkzaam in de verslavingszorg  en als hij de vraag krijgt of hij een bijeenkomst van zijn werk kan opvrolijken met een liedje, schrijft hij Busje komt zo. Dat wordt zo’n succes dat ze in 1995 vijf weken op 1 in de hitlijsten staan. Daarna verschijnt het album Vort met die pröttel (1998). In 1999 maken Oosterlaar en Van den Toren voor TV Oost het programma Dettedetdut.

Het succes van Busje komt zo achtervolgde hen zo dat hun brede repertoire van satirische liedjes in de Sallandse streektaal naar de achtergrond dreigde te raken. Op 28 april 2000 geeft Höllenboer een afscheidsconcert, waarna ze nog sporadisch optreden. In 2007 pakken ze de draad weer op, nu met een muziekprogramma voor het theater; Hej’t of kriej’t (2010) en Jappel, wos en beunties (2011). In 2007 wordt het duo met de komst van Hans Nieuwenhuis een trio.

Gerard Oosterlaar stelde het Sallands rijmwoordenboek samen (Raalte: Guldemond, 1994)

Bron: André Valkeman in De Stentor, 24-10-2015, p.10

Annet Nikamp

Annet Nikamp (Mariënheem, 21-11-1969) woonde lange tijd in Nieuw-Heeten, maar sinds 2007 in Nijverdal. Vanaf haar dertiende speelt Annet Nikamp gitaar. Op haar 23ste speelde ze bij een jongerenkoor en zong af en toe ook mee. Met de dirigente van het koor startte ze in 2001 het komisch zangduo Bertha en Toos. In 1998 begon ze als zangeres en gitariste in de band Vodka (Voor Ons Doen Knap Artistiek), stopte daarmee en startte er in 2005 weer mee, totdat die in 2008 stopte.

In 2002 trad Annet Nikamp op als zangeres in het RTV Oost-programma Kiek'n wa'j zegt. Daarna trad ze regelmatig op met liedjes in het Sallands dialect. Annet Nikamp trad ook op onder de naam Annet Röthengatter

Annet Nikamp schrijft veel van haar teksten zelf en soms ook de muziek. Zo vertaalde ze bijvoorbeeld S.O.S. van Abba in SMS en R U kiddin' me van Anouk in Ik goa kapot. Daarna richtte ze zich vooral op haar solocarrière met Nederlandstalig muziek en blues en rock. Haar CD's zijn: Annet Live (2005) en Helemaal te gek (2008), waarop ze ook in het dialect zong. Ook werkte ze, samen met anderen, aan Respect veur dialect, deel 1 (2007).

Bron: Streektaalzang.nl

Harrie Velderman

Harrie Velderman is leraar. Hij vertaalt in het Sallands en geeft dialectcursussen. In 1996 is hij een van de oprichters van de Schrieversbond Oaveriessel: de bond wil opkomen voor de belangen van de schrijvers en de kwaliteit van het schrijven van verhalen en gedichten in de streektaal verbeteren. Velderman is de coördinator voor Salland, van Hellendoorn tot Deventer. Naar aanleiding van het overlijden van Broos Seemann, op 25 september 1998, schreef Velderman 'Broos bie de poort' , dat is opgenomen in het Joaroverzicht 1998. Ook was hij redacteur van het tijdschrift Verdan. Hij is, samen met Erik Dam, de coördinator en samensteller van de verhalenbundel Stöppelhaene van Start! Nen bundel met verhalen en gedichten (Raalte: Start, 1997).

Harrie Kiekebosch, ook wel: Denne van Knöldert

Harrie Kiekebosch is journalist en schrijft als Denne van Knöldert wekelijks een column in het Weekblad voor Salland, vanaf 2016 ook verschenen in De Oprechte Dalfser Courant,  en is te beluisteren in een gesproken column in het dialectprogramma Aksent van Radio Oost. Zijn verhalen gaan over het verzet tegen de gebruikelijke gang van zaken, hoewel Denne en zijn gezin er zelf ook niet aan ontkomen. Ze zijn gebundeld in twee uitgaven: Denne kik wat rond: een buukie oaver hoe Denne van Knöldert tee'ng het leaven ankik (Raalte : Guldemond, 2001) en Denne hef d'r schik in: Denne van Knöldert blif de wereld öm zich hen met pret-oong bekieken en beschouwen (Raalte: Guldemond, 2003).

Op 16 april 2013 mengt Kiekebosch zich in de strijd ronde de spelling in Overijssel. Dit doet hij in zijn colun Roalte

De Sallandse Revue

De Sallandse Revue is in 2002 gestart naar een idee van Corrie Krijt en René Derks. De voorstellingen spelen zich voor het grootste deel af in de streektaal van Salland. De spelers komen uit Broekland, Elshof, Raalte en Wijhe.

Voor de voorstelling 't Is ma hoe ie ut bekiek (2002) verzorgde Bas van den Toren de muziek. Voor de revue D'r zit 'n luchie an (2004) maakte Theo Otten de liedteksten. Daarna volgde nog de revue Käts van ’t rabät (2006) en De kop lög maeken (2008).

Thomas Tijs

Thomas Tijs (Luttenberg) is zanger en gitarist in de band Damaged Brain. Hij werkte met 'Noe bin ik d'r an' mee aan Uutsprèken (Zwolle: IJsselacademie, 2006), een dvd met pop-, rock- of folksongs met teksten in het dialect. 

Roalter Graads

Roalter Graads (pseudoniem van Gé de Kort; Raalte, ca.1921 - 2-2-2009 ). Gé de Kort was hoofd van de afdeling bevolking van de gemeente Raalte en sloot als ambtenaar burgerlijke stand vele huwelijken. Hij zat begin jaren vijftig in het eerste Stöppelhaene-bestuur en werd later erelid van dit Sallands oogstfeest. Als 'Roalter Graads' schreef hij stukjes in de plaatselijke krant. Ook was hij lang bestuurslid van de RKSV Rohda en een van de drijvende krachten achter de 'Rohda Revue', die in 1945, 1946 en 1947 volle zaken trok in het toenmalige Bernardusgebouw. Bij zijn afscheid in 1958 werd hij erevoorzitter van de voetbalclub.

Bron: http://www.destentor.nl/regio/raalte/gé-de-kort; 1 februari 2009

Jacob Jan Spa

Jacob Jan Spa (1939-) is oud-Vollenhovenaar en taalkundige die wetenschappelijk onderzoek deed naar een aantal dialecten in Overijssel. Een van zijn publucaties is ‘De dialecten van centraal-Salland : Raalte, Heino en Lemelerveld : klank- en vormleer’; met taalkundige bijdragen van H. Krijt-Smeenk (1920), P.H. Brinkhuis (1932) en H. Koerhuis (1941)  (Kampen : IJsselacademie, 2011. 190 p.). Het is een uitgebreide beschrijving van het dialect van Salland met onder meer: notering van de klanken, klinkers, tweeklanken, medeklinkers, uitspraakregels, werkwoorden, persoonlijke voornaamwoorden, lidwoorden, bezittelijke voornaamwoorden.

Cultuur Historisch Genootschap Raalte

De Werkgroep Dialekt van het Cultuur Historisch Genootschap Raalte, bestaande uit: Riek Krijt, Rie Overmars, Herman Koerhuis (1941), Thea Velderman en Harrie Velderman, was tussen 1985 en 1995 actief. De werkgroep heeft een aantal boeken uitgegeven waarin woorden, spreekwoorden en gezegden zijn verzameld. Dat zijn: ‘Duizend Sallandse woorden’ (Raalte : Guldemond, 1986. 47 p.); ‘Sallands woordenboek’ (1991), als 2e herziene druk uitgegeven onder de titel: ‘Nieuw Sallands woordenboek’ (Raalte : Guldemond 1995. 128 p.) en ‘Sallandse spreekwoorden en gezegden’ (Raalte : Guldemond , 1988. 39 p.). In dit boekje staan 250 spreekwoorden en zegswijzen, gerangschikt  in 11 categorieën, zoals: 'het huis en de schuur', 'de boer en het boerenleven’.

Lös Hekwerk

Lös Hekwerk was een cabaretgroep met negen leden uit Raalte en De Nul. Ieder jaar tijdens het carnaval waren ze in het centrum van Raalte aanwezig. Maar ook daarbuiten traden ze op in een avondvullend programma met veel sketches en enkele liedjes. De leden waren: Gerard Velderman, Tonnie Klink, Jos Veltjen, Anton Kappert, Ronald Nijboer, Cor van Santen, Jan te Riele, Tom Hoogland en Jan Kassies. Hun lied ‘Goed te passe’ (2004) werd uitgeroepen tot carnavalskraker 2005 van het RTV-Oostprogramma Regiotap. Daarna verscheen nog : ‘Van de pot’ (2005). Met twee keer een volle bak namen de Sallandse ‘hekwerkers’ na dik dertien jaar in maart 2006 afscheid van hun enthousiaste fans.

Jan te Riele en Tom Hoogland,

Jan te Riele en Tom Hoogland, beiden wonen in Den Nul (gem. Olst-Wijhe).Te Riele is manager van het Esso Tankstation Dul te Wijhe. Tom Hoogland is voorman bij de herstelwerkplaats van het ministerie van defensie. Als Stom en Herrie vormden ze al een komisch duo voor ze deel gingen uitmaken van ‘Lös Hekwerk’. Na het opheffen daarvan gingen ze weer als duo verder. De ene dag is Tom stom en Jan herrie, de andere dag is Jan nog stommer en maakt Tom veel meer herrie; het maakt dus niet uit..

Bron: http://www.stomenherrie.nl/Wie%20zijn%20wij.htm

Gerard van der Weegh

Gerard van der Weegh fietst al heel veel jaren van Raalte naar Broekland, waar hij als magazijnbediende werkzaam is bij Nijhof Installatietechniek. Van der Weegh is in Raalte bekend door zijn buuts van Gait Sneu, Gait Leut, Gait Soldaat, Gaît de Zwerver en Gait Gogum. In de namen komen zijn verschillende eigenschappen duidelijk naar voren. Gerard van der Weegh brengt zijn verhaal gewoon lekker in het Sallands want daar kan hij zich als Gait het allerbeste in uitdrukken. Daarvoor hield Van der Weegh al hele verhalen tijdens de bijeenkomsten van de vriendenclub ‘E’m Veurlangs’.

Bron: http://www.sallandvoetbal.nl/ 28 augustus 2013

Sallandse Folkloregroep Raalte

Sallandse Folkloregroep Raalte verzamelde ‘Liedties van vrogger’; met muziek uitgeschreven door Benno Reinders. (Raalte : Guldemond. 1e dr.: 1983., 2e druk 1992. 51 p.). De Sallandse Folkloregroep beheerde museumboerderij Strunk aan de Deventerstraat 64 en had een klederdrachtgroep en een volksdansgroep. Op 1 juli 2014 heeft de groep zich opgeheven.

Gerard Oosterlaar

Gerard Oosterlaar (Raalte, 1958) en Bas van den Toren (Almelo, 1958) wonen in Luttenberg en sinds 1986 vormen ze het duo Höllenboer. Oosterlaar schrijft teksten en zingt ze en Van den Toren componeert en begeleidt hem op gitaar. Oosterlaar schrijft ook nummers voor de popgroep Normaal en anderen. Höllenboer debuteert met de CD Muj goed kiek'n wa'k zeg (1993).

Lees meer bij: Höllenboer

Bas van den Toren

Bas van den Toren (Almelo, 1958) en Gerard Oosterlaar (Raalte, 1958) wonen in Luttenberg en sinds 1986 vormen ze het duo Höllenboer. Oosterlaar schrijft teksten en zingt ze en Van den Toren componeert en begeleidt hem op gitaar. Oosterlaar schrijft ook nummers voor de popgroep Normaal en anderen. Höllenboer debuteert met de CD Muj goed kiek'n wa'k zeg (1993).

Lees meer bij: Höllenboer.