Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Dalfsen (Dalsen)

Erwin Nijhoff

Erwin Nijhoff  (Hessum, gemeente Dalfsen, 1972) groeide op aan de Vecht. Als boerenzoon moest hij meehelpen op het bedrijf, maar na het afwerken van een karwei pakte hij steeds zijn gitaar. Hij woont nu met vrouw en kinderen in Heeten. Nijhoff was in de jaren negentig zanger/gitarist van de Zwolse band The Prodigal Sons en daarna trad hij op met een eigen band en solo. Bij het grote publiek raakte hij in 2012 bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland, waarin hij als derde eindigde. Op het repertoire van Erwin Nyhoff staan ook liedjes in streektaal, zoals He-j 't wè goed ezeen, uitgebracht op de dvd Uutspreken (Kampen: IJsselacademie, 2006). Hij werkte mee aan het enige koningslied in een streektaal: Overiessels Koningslied (RTV Oost , 2013).

Historische Kring Dalfsen

De Historische Kring Dalfsen, met het verenigingsblad Rondom Dalfsen, heeft een werkgroep die typisch Dalfser woorden en uitdrukkingen verzamelt. Leden van deze werkgroep schrijven regelmatig een column die wordt gepubliceerd in de Dalfser Courant. Verhalen en gedichten zijn gebundeld in Gruunte uut eign tune (2007) en in Värse gruunte: Verhalen en gedichten in het Dalfser dialect (2013).

De lokale omroep heeft op Dalfsennet.nl een rubriek ‘Sallands dialect 4 plat proat’n’, waarop regelmatig nieuwe spreekwoorden en gezegden worden geplaatst onder de slogan ‘Ai-j plat könt proat'n, mu-j't niej loat'n’.  Daarin is ook een interview ‘Een gesprek met Frits van Lenthe over vrogger; op en um de Berkumstede, veurheen de Wissel te Berkum’, door Wim S., geplaatst op zaterdag 14 april 2012.

Henk van 't Zand

Henk van ’t Zand  (Dalfsen, 1932 – 15-02-2013) had samen met zijn vrouw een winkel in babyspullen in Dalfsen. Na zijn pensionering schreef hij onder het pseudoniem Henk uut de Zandbak bijna 15 jaar lang in de Dalfser streektaal columns voor de Oprechte Dalfser Courant. De in totaal bijna 700 columns waren erg populair, ook al moest de lezer door zijn gebruik van veel bijna vergeten streektaalwoorden wel enige inspanning  voor lief nemen om te kunnen genieten van zijn lichtvoetige bespiegelingen over de dagelijkse sores van de dorpsgemeenschap . In 2011 stopte Van ‘t Zand met zijn columns. De ziekte van Parkinson speelde hem parten. Zijn verhaal ‘Veugelties is gepubliceerd in De Moespot,  nr. 177, p. 47.

Wim Hogenkamp

Wim Hogenkamp onderhoudt voor de Stichting Lokaal Lied de site http://www.cultuurplatform.nl/query/organisatie/55. Daarop staan de teksten van liedjes over de dorpen en buurtschappen van de gemeente Dalfsen. De inmiddels in streektaal geplaatste  liedjes zijn; voor Dalfsen: Ode aan Dalfsen, Dalfsens Lietie, Buurtlied Den Aalshorst, Hoonhorster Feestlied. Voor Oudleusen: Mooi was 't vrogger, Werelddörp, Oldluser Volkslied. De eerste twee regels van ’t Oldluser volkslied zijn in 2015 aangebracht op de zijmuur van ontmoetingscentrum De Wiekelaar: ‘De kaerke stiet in ’t midden / de Wiekelaar d’r noast / de schoele en wat winkels / de Hessenweg die raost / det is het laand van oons, ‘t Oldluser volk.’ Wim Hogenkamp treedt samen met oud-schooldirecteur Bertus Grotenhuis uit Oudleusen op met volksballades en liederen, waaronder ‘Domme Rick’, een verhaal in dialect uit 1600.

Dalfsen.net.nl

Dalfsen.net.nl  De lokale omroep heeft op haar site een rubriek ‘Sallands dialect  4 plat proat’n’, waarop regelmatig nieuwe spreekwoorden en gezegden worden geplaatst onder de slogan ‘Ai-j plat könt proat'n, mu-j't niej loat'n’. Daarin is ook een interview ‘Een gesprek met Frits van Lenthe over vrogger; op en um de Berkumstede, veurheen de Wissel te Berkum’, door Wim S., geplaatst op zaterdag 14 april 2012.

J.J. Spa

J.J. Spa, De dialecten van centraal-Salland : Raalte, Heino en Lemelerveld : klank- en vormleer. Overzicht van de uitspraak en de grammaticale verschijnselen (Kampen: IJsselacademie, 2011. 190 p.) Aan deze uitgave droegen bij met hun taalkundige kennis: E. Habers (1924), H. Huurman (1916) en G. Zwinselman (1941).

Wim van Lenthe

Wim van Lenthe (Dalfsen, 1945), bekend met lange grijze baard (ter onderscheiding van Wim van Lenthe de musicus), heeft een tweelingbroer Jan.  Van Lenthe was journalist en verslaggever van De Oprechte Dalfser Courant. schreef veel over de historie van Oudleusen, zoals over Willem Buis, een zonderling, 't Heijink, een middeleeuws erf in Leusen,(2015) en De Zandsteeg, levensader Leusen (2015). 'Romeinse cirkels' gaat over het politieke geharrewar rond de komst van een theater in het stadje de Vloght.(2013). Af en toe schrijft hij ook in het dialect, zoals het verhaal Waerken op Biddag (Landleven, 2014, nr. 2. p. 43)

Sientje en Arlette Swartjes

Moeder Sientje Swartjes en dochter Arlette Swartjes zijn in mei 2016 een crowdfundingscampagne begonnen om hun kookboek: De Keukengeheimen van Sientje en Arlette op de markt te kunnen brengen. Daarin willen ze traditionele gerechten en de moderne twists gecombineerd met basistechnieken samenbrengen. "Dus laat ik zien hoe je 'kruutmoes' en 'knieperties' maakt", zegt Sientje. "Maar ook de technieken voor een roux en ouderwetse appelmoes." En maakt Arlette een mayonaise op basis van eiwit, en in plaats van 'mama's hachee' leert de lezer procureur (varkensnek, red.) langzaam te garen en de oldschool sladressing krijgt een hippe variant in een siroop van balsamico. WBooks en IJsselacademie ondersteunen het project. Aletta heeft in 2000 het WK snert koken gewonnen.

Bron: De Stentor, 27 mei 2016