Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Over de taal van
Enschede (Eanske)

De taal van Enschede: ‘echt’ Twents

Op de streektaalkaart van Nederland ligt Enschede in het gebied waar een variant van het Nedersaksisch wordt gesproken die Twents wordt genoemd (het oranje gebied op de kaart). Iets meer naar het westen wordt Twents-Graafschaps gesproken, dat is het rode gebied waarin onder andere Rijssen, Vriezenveen en Markelo liggen.

Deze kaart werd door Jo Daan getekend voor de Atlas van Nederland getekend in 1968Voor de grens tussen Twents en Twents-Graafschaps baseerde ze zich op het boek Taal en volk van Twente uit 1948, van H.L. Bezoen.

De grens tussen het Twents en Twents-Graafschaps werd in 1948 door Bezoen getrokken. Ten noordoosten van de grens zei men toen keark of kearke voor ‘kerk’ (in het ‘echte’ Twents), meer westelijk kaarke of karke. Ook in Enschede wordt keark gezegd, net als weark voor ‘werk’ trouwens. Deze klank gaf Bezoen met èè aan: kèèrk, wèèrk.

Daarentegen wordt zowel in West- als Oost-Twente, dus ook in Enschede, niet steark, maar staark gezegd voor ‘sterk’.

Enschede ligt ook in het gebied waar nich voor ‘niet’ wordt gezegd. West-Twents is neet, en nog verder naar het westen, in Centraal-Salland, zegt men niet.

Klik hier voor het hele artikel.