Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Over de taal van
Raalte (Raolte)

De taal van Raalte: Sallands

Hieronder is de streektaalkaart van Nederland uit de Bosatlas afgebeeld. Raalte ligt in het donker oranje gebied. In dat grote gebied wordt een variant van het Nedersaksisch gesproken die Gelders-Overijssels wordt genoemd. In Overijssel noemen we dat meestal Sallands. Verder naar het oosten, in Rijssen en Markelo bijvoorbeeld, wordt Twents-Graafschaps gesproken volgens Jo Daan, die deze kaart in 1968 tekende voor de Atlas van Nederland.


Naar: de streektaalkaart uit De Bosatlas van Nederland. Groningen 2007.

Het etten-gebied

Raalte (de rode stip) ligt op onderstaand kaartje in het etten-gebied. In andere delen van Overijssel zegt men èten of eten. Deze kaart is al heel oud; het noordelijke èten-gebied is niet meer zo groot. In Balkbrug èèt ze niet meer, daor eet ze tegenwoordig. Maar in Ommen et ze nog altied!

Gedeelte van de kaart van het woord “eten”. Uit: Kloeke, G.G., ‘De taal van Overijssel.’In: Engelen van der Veen,

In het etten-gebied worden veel vaker korte klinkers gehoord dan in het meer westelijke èten-gebied. In Raalte wordt bijv. better ‘beter’ gezegd, sprekken ‘spreken’, mölle ‘molen’, slöttel ‘sleutel’, hoppen ‘hopen’en potten ‘poten’.

Het iets westelijker gelegen Wijhe ligt in het èten-gebied. Daar zegt men niet alleen èten, met de lange klinker èè, maar ook bèter, sprèken, haopen en paoten (met ao, ook een lange klinker). Maar in mölle en slöttel wordt ook in Wijhe een korte klinker gehoord. De ö is dus in het èten-gebied niet overal gerekt.

Lees hier meer over de taal van Raalte.