Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Markelo (Maarkel)

Jannes Slot

Jannes Slot (Enter, 27-04-1922 – Almelo, 27-02-2012) was politieagent in achtereenvolgens Stokkum en Markelo en vanaf 1970 tot aan zijn pensionering  groepscommandant in Rijssen. Hij publiceerde politieromans en de dichtbundels Met weinig weure (Rijssen, in eigen beheer, 1990) en Dagdromen (2010).

Kijk voor een overzicht van zijn teksten op: Twentse Taalbank.nl 

Gert-Jan Oplaat

Gert-Jan Oplaat (Markelo, 22 november 1964) is afkomstig uit een boerenfamilie uit Markelo. Hij was namens de VVD van 1998 tot 2006 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Tot 26 november 2014 was Oplaat partijvoorzitter van de VVD Overijssel. Gert-Jan Oplaat woont in Markelo. In zijn vrije tijd doet hij aan cabaret en zang. Samen met Hendrika Nijenhuis geniet hij als Het Brookduo, later ook met Dinand Leferink, vooral bekendheid in de regio. CD’s: De jach is lös (1997), Hool mie vast (2001), Veur oe zal de zunne schien'n (2002) , Foezel in mien lief (2003), Soams de kearl (2005).                

Zie ook: .twentsetaalbank.nl

B. Teela-Klein Lebbink

B. Teela-Klein Lebbink (Diepenheim) publiceerde twee dichtbundels: ‘Gedichten van Berendina (1988) en Tuss'n Twente en Achterhook (Oldenzaal; Twents-Gelderse Uitgeverij De Bruyn, 1994)

Op “Enschede-Stad.nl : Spreek je taal” staat haar gedicht: Sprekwoarden.

Markel

Markel, ie hebt mien harte stol'n,

met oewen stomp'n toarn, en Stokkemsen es.

Ik geniete van den Markelsen barg,

ik heb al vake biej oe e wes.

Markel, oewe sproake is net iets anders dan het miene,

ma wiej verstoat mekare toch good.

Ma dat kan ok neet anders, want

in mien aders stroomt ôk nog iets Markels blood. (…)

Nedersaksische Schrieversbond

Nedersaksische Schrieversbond Op 25 juni 1955 werd onder auspiciën en op initiatief van de Regionale Omroep Oost (ROO), dat als enige instituut over het nodige adressenmateriaal beschikte, in de volkshogeschool te Markelo een bijeenkomst gehouden met de bedoeling een Nedersaksische Schrieversbond op te richten; een bond met een federatief karakter, waarvan ook nog op te richten ‘schrieverskringen’ lid zouden kunnen worden. Alle ‘schrievers’ uit het hele Nedersaksische gebied waren uitgenodigd. ROO-voorzitter Jan Jans uit Almelo riep de circa vijftig aanwezigen op om ‘klassiek plat’ te spreken; niet ter vervanging van het Nederlands, maar als tweede taal ernaast.

Lidmaatschap was niet alleen weggelegd voor letterkundigen: ‘ook zij die teksten vervaardigden voor revues, (...) eenvoudige liedjes-zonder-pretenties maken, eigen werk plegen voor te dragen zonder het te publiceren, schetsen-in-dialect voor dag- en nieuwsbladen verzorgen worden in de kring betrokken’, schreef Gerard Werkman in het Deventer Dagblad.

Bron: F.G.H. Löwik, De Twentse beweging; strijd voor moderspraoke en eigenheid (Rijks Universiteit Groningen, 2003. p. 173)

J.H. Berendsen

Jan Henk Berendsen is de auteur van Weulenhöpe tussen 't grös (Witkam, 1981. 78 p.) en zanger van het eerste uur van het Brook Duo, samen met Gert Jan Oplaat, met cd's als:  Hool mie vast  (2001), De jach is lös  (1997) van Hendrika Nijenhuis;  Foezel in mien lief  (2003) van Dinand Leferink & Gert-Jan Oplaat & Hendrika Nijenhuis; Soams de kearl  (2005) van Dinand Leferink & Gert-Jan Oplaat & Hendrika Nijenhuis; Veur oe zal de zunne schien'n (2002) van Dinand Leferink & Hendrika Nijenhuis.