Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Bathmen (Battem)

Gerrie van der Waarde

Gerrie van der Waarde (1945) is geboren in Loo-Bathmen en woont in Wesepe. Schrijft sinds 1984 over dingen die haar raken, met name in de natuur. Op veertigjarige leeftijd haalde ze haar Havo-diploma en tijdens die opleiding ontpopte ze zich als streektaalschrijfster. Ze haalde regelmatig prijzen bij schrijfwedstrijden. Ze is een van de populairste schrijfsters in het Sallands.Bundels van haar hand zijn: ‘Zunnebargen: dialectverhalen’ (Raalte: Guldemond, 1994), ‘ Vroagen, poëzie in dialect’ (Raalte: Guldemond, 1996. 48 p.) en ‘Lief dagbook’ (Kampen : IJsselacademie, 2006. Silvox schrievers serie). Dit is een cd met tekstboekje met gedichten en verhalen voorgelezen door de auteur zelf.

Opgenomen  in verzamelbundels zijn: ‘Het verhaal …‘ in ‘Wanneer bin ie riepe’(Kampen: IJsselakademie, 1985). ‘Eavmwich’in ‘De aandere Wereld; toneelwerk’ (Kampen: IJsselakademie, 1987). ‘Ammoa nep’in ‘Is ’t noe dat ’t pas begint? Verhalen in het dialekt voor kinderen’ (Kampen: IJsselacademie, 1989). ‘Gesneuide kastanjeboom’en ‘Kwetsbare planten’in ‘De Keuze’(Kampen: IJsselacademie, 1995). ‘Koninginne van de nacht’ in ‘Pluzen’ (Kampen: IJsselacademie, 1997). Én de koekoek, die röp’, Óp de grens van land en water’en ‘Meisje van Yde’(Kampen: IJsselacademie, 1999). ‘Stöppelhaene’in ‘Stöppelhaene van Start!’ (Raalte, Start/Schrieversbond Oaveriessel, 1997. 22 blz.- p. 5). ‘Salland’in het tijdschrift ‘Verdan; Oaweriessel schrif’ (Enschede: Van Deinse Instituut, 1999, maart. 44 blz. p. 32). ‘Bie de Linderweg’ in ‘Vroagen; poëzie in dialect’(Raalte: Guldemond, 1996. 48 blz. p. 28)

Battumse Revue

De Battumse Revue is een toneelgroep waarvan de oorsprong ligt in revues die de plattelandsjongeren in het dorp uitvoerden. Deze toneelgroep beleefde vanaf 1970 zoveel succes dat het aantal uitvoeringen werd uitgebreid van één voorstelling naar twee voorstellingen per jaar. Er werden sketches, liedjes en ballet uitgevoerd. Het bezoekersaantal ligt sinds 1996 rond de drieduizend. Titels van de revue's zijn onder andere: Uut de schemme (1998), Völle wille(2004), Wie goat veur Gold (2012)en Mangs mo’j wat (2014).

Herman Kampman

Herman Kampman uit Hulsen (kijk voor hem ook bij Hellendoorn) schrijft en dicht met een hem karakteriserende humor in de Sallandse streektaal. Van zijn samen met Jan Niewold en Peter Deiman geproduceerde theaterprogramma Doe normaal dikkop verscheen onder dezelfde titel een CD (Sixvol studio, 2012). Eén van de liedjes, 'De trommels van Battum', begint als volgt: Het Battumse muziekcorps / det hef gin trommels meer / Noe klapt ze in de haande / maar det verveelt een keer.

De volledige tekst is te lezen op de website: Herman Kampman

Gait Jan Steen uit Battum

Gait Jan Steen uit Battum (pseudoniem  van Ruud Ankersmit), lid van de fabrikantenfamilie Ankersmit  uit Deventer, was als ‘boer G.J. Steen’ zeer geliefd door zijn wekelijkse stukjes in de regionale krant De Wijenaar, die onder aangepaste kopbladen ook werden uitgegeven in Olst, Raalte en Diepenveen. Verhalen daaruit zijn gebundeld in onder andere: Fillezofoaziejs, prakkezoaziejs en belevenissen uut de joaren 1959-1974 (Deventer: In eigen beheer, 1974). De bundel Breeven van Gait Jaan Steen uut Battum: An de redaksiej van het U.D.Kanon (Deventer: Het U.D.Kanon, 1951) bevat een verzameling in het Deventers geschreven verhalen uit de jaren 1924-1951 voor het clubblad Kanon van DC & FC Utile Dulci in Deventer. Deze verhalen werden door de af en toe licht spottende en kritische toon ook door leden buiten de club gewaardeerd.

Arie Hofstede

Arie Hofstede (Heerde, 11-09-1931) begon als onderwijzer in Heerde, was hoofd van de school in Maarsbergen en later ook schoolhoofd in Bathmen, waar hij is blijven wonen. Na zijn pensionering is hij begonnen met het schrijven van overwegend korte, humoristische verhalen. Hofstede schrijft in het Oost-Veluws, vermengd met het Sallands. Hij gebruikt ook het pseudoniem Aornd van ’n Costerscamp. Zijn verhalen zijn opgenomen in de bundels Thuus: verhalen uit heel Overijssel (Kampen: IJsselacademie, 1992), Zwarte bèzen op brandewien (Kampen: IJsselakademie, 1983) en Pas op veur de boezekerel, (Kampen: IJsselakademie, 1999). Hij schreef tevens Aldus besloten: gemeente Bathmen: 18-03-1811 tot 01-01-2005, een boekje over de geschiedenis van Bathmen en markante persoonlijkheden.

Meer informatie over Hofstede in: Wie is wie in Overijssel.nl

Jans Groenink-Theijs

Jans Groenink-Theijs (10-07-1927) heeft meegewerkt aan het ‘Woordenboek van het Deventer dialect’ (Deventer: Praamstra, 1986) en het verhaal ‘De grote wasserieje’ is opgenomen in de bundel ‘De vliegende slonde’ (Kampen: IJsselacademie, 1991)