Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.
Auteurs uit
Den Ham ('n Ham)
Henk Pool
Henk Pool (Den Ham, 1925-2001) publiceerde gedichten in de streektaal die het leven en land van Den Ham en de wijde omgeving tot onderwerp hebben. Bundels van zijn hand zijn He'j niks vergetten? (1986), Gedichten van Henk Pool (1987), Brummels (1988), Zunnestroaltie (1998) en As de blaâ valt: verzameld werk (Amersfoort, Artica Productions, 2003). Het gedicht De piepe van de melkfebriek is ook opgenomen in De canon van Den Ham – Vroomshoop en in Verrassend Nedersaksisch (Uitgeverij De kleine uil, 2010), waarin de mooiste gedichten uit de zeven Nedersaksische taalgebieden in Nederland van na de oorlog zijn opgenomen. In het boek Vroomshoop bevrijd is het lange gedicht 'Vriej! opgenomen. Harry en Gerda Kottier uit Den Ham zingen liederen op teksten van Henk Pool op de cd Van Pool tot Pool (2005). Het duo laat zich begeleiden door André Doosje, Kees Huigen, Eddy Mulder en Henri Wind.
Henk Pool heeft twee zonen: Henk Pool (Den Ham, 1960), een internationaal gelauwerde componist en songwriter, en Jan Pool (Den Ham, 22-09-1966), correspondent voor De Koerier en het toenmalige Dagblad van het Oosten. Hij werd later regisseur voor de landelijke omroeporganisaties en is tekstschrijver en regisseur van de succesvolle regiosoap Van jonge leu en oale groond.
Jan J.D. Lindenhovius
Jan J.D. Lindenhovius (Den Ham, ca. 1940) was adjunct-directeur aan een scholengemeenschap in Putten en ruim dertig jaar leraar Engels voor hij in Den Ham ging genieten van zijn pensioen. Hij was van juli 2010 tot juli 2012 ‘Dorpsdichter van de gemeente Twenterand’. In die periode schreef hij een enkel gedicht in het dialect, zoals: De juuste tied! // O, Hammer toor'n, wat ben 'k met oew begoan! / Ik kan het echt neet mèèr ve'siezen. / Neet langer hoov' 'k oew ân te priezen. / Dèt hef Henk Pool toch al vuur miej 'edoan.(…)
en
D’n zesd’n april neeg’ntien viefenveertig / Wat is ut vanmaân toch arg stille. Iej zeet joa gin moes op de stroat'. / Mien moo hef joa ok gaans gin wille, löp met 'n troane op hear geloat. (…) (ondertekend met : Jan van Broons, 6 april 2011.)
Bron: dé Weekkrant - De Koerier, 7 juli 2010, p. 2-3.
Hans Nieboer
Hans Nieboer (Vroomshoop, 19-02-1950) woont in Vroomshoop. Cabaret, zingen en schrijven en voetbal zijn favoriete vrije tijdsbezigheden. Hij is al jaren ambtenaar bij de gemeente Hardenberg, was gemeenteraadslid van Twenterand, werkt als plaatselijk correspondent bij de ‘Twentse Courant Tubantia’ en is actief in verschillende maatschappelijke verbanden. Op 22-jarige leeftijd begon hij met ludieke columns in het weekblad de Koerier onder het pseudoniem Turfsteker. Als Johannes van der Scholle kwam Scholleproat op de site tot leven. Als Johannes van de Puntbrug geeft Hans zijn specifieke kijk op de samenleving in de column Bruggeproat, die te lezen is in het weekblad de Week van Twenterand. Hij heeft inmiddels verschillende boeken over Vroomshoop gepubliceerd en teksten geschreven voor Vroomshoopse Revues. Hij publiceert voornamelijk in het Nederlands. In ‘De canon van Den Ham – Vroomshoop’ staat zijn gedicht: ‘Welkom, grote Puntbrugge.’
Bron: http://deweekvantwenterand.nl/nieuws/zakelijk/buro-tekstfree
Historisch Schouwspel Den Ham
Vereniging Historisch Schouwspel Den Ham organiseert sind 2003 jaarlijks een groot historisch evenement waarbij gebeurtenissen uit de geschiedenis centraal staan, zoals in 2005 ‘De Kozakken komen’ en in 2010 ‘De Fransen in het dorp’.
Voor het Historisch Schouwspel werd door Gerda en Harry in 2009 ‘Het Schouwspellied’ geschreven, dat als volgt begint: In Den Ham bin ik geboor’n, / met zien Brink en met zien toren, / in dat durp doar wone wiej al eeuwenlang. / De Regge kabbelt hier in t West’n, / en in ’t Oosten glooit de Ess’n, / in dat durp doar is van alles an de gang. (…)
Bron: http://historischschouwspel.nl/themas/
’t Middendorpshuis
’t Middendorpshuis;kwartaalblad van de OudheidKundigeVereniging Den Ham-Vroomshoop. OKV-blad geeft een inhoudsoverzicht van alle jaargangen van 2000-2009, samengesteld door Teun Veurink.
Enkele voorbeelden van in streektaal geschreven verhalen zijn: 2001, p. 2-4 Den Ham en Vroomshoop; geen Twente maar Salland - D. de Ruiter / 2001-3 Vrogger – G.H. Ekkelenkamp / 2001-4 De loodse – Gerrit Kolthof / 2002- In honderd joar is alles vot – Dick de Ruiter / 2002-2 He’j ’t al eheurd? – J.F. Miskotte / 2002-4 Van ’t ien en ’t ander oet ’n Ham – Dieka van Jennechien / 2006-1 Van oale grond en jonge luu – Bonne Rauhé .
Diny Groothalle
Diny Groothalle (1956) is geboren en getogen op het Twentse platteland. Met de bundel Cadans (2013), met gedichten die zowel in de streektaal als in het Nederlands zijn geschreven, wil zij aandacht vragen voor het behoud van de streektaal. Het humoristische en nuchtere van het Twents-Sallands dialect ten opzichte het Nederlands laat zien hoe het gebruik van taal nuance kan geven aan een gebeurtenis of moment.