Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Wijhe (Wieje)

Jan Veerman

G. Jan Veerman (overleden: Wijhe, 4-07-2015) was directeur van een basisschool. Volgens de burgermeester van Olst-Wijhe, Ton Strien, was hij “dé schoolmeester van generaties van kinderen, aan wie hij de liefde voor de natuur en de geschiedenis heeft bijgebracht.” Verder was hij amateurhistoricus, schrijver van vijftien boeken over Wijhe en schreef hij als columnist onder de naam ‘Plumehomme’ veel artikelen in kranten en tijdschriften in de taal van Wijhe. Hij is stichter en naamgever van de IJsselflora heemtuin, de 'Veermans Hof'.

'Veurjoar' is opgenomen  De Moespot (nr. 169. P. 28) en De gemeente in Thuus; verhalen uit heel Overijssel, (Kampen; IJsselacademie, 1992).

Marjet Schippers schreef : Jan Veerman, de biografie (Wijhe: Primera Schippers, 2011).

Anton Kleine Schaars en Gerrit Hulleman

Anton Kleine Schaars en Gerrit Hulleman komen uit Wijhe en vormen met een vaste begeleidingsband sinds 1977 't Wiejes Cabaret. Zij treden vooral op tijdens evenementen in de omgeving. Het duo schreef in de loop der jaren meer dan 300 liedjes met vrolijke en pakkende teksten op bestaande muziek. In 2009 werden beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Anton Kleine Schaars heeft met het lied De Iessel ook meegewerkt aan het project voor de dvd Uutspreken (IJsselacademie, 2006). Het gedicht 'Mariabeeldtie' is opgenomen in Stöppelhaene van Start! (Raalte, Start/Schrieversbond Oaveriessel, 1997, p.18)

Bron: Streektaalzang

Irma Schuiling

Irma Schuiling zong en speelde harmonica in de Sallandse popgroep Kump Wè. De groep stopte in 1998. De teksten werden geschreven door Theo Otten uit Rijssen. Ze brachten de CD-single Platpraot ; Fietse noe deur (1997) en de CD: Van streek (1998) uit. Irma Schuiling is met anderen te horen op: Luuster leedjes (1998) en Uutspreken (IJsselacademie, 2006).

Dut Ow Deugt

Dut Ow Deugt is een rockband uit Boerhaar, met Niels Spekschate, Danny Hutten, Martin Logtenberg en Jasper Hutten. Ze spelen nummers in de Sallandse streektaal. Een album van hun naam is Crisistied (2013).

Philomè€ne C.G.M. Bloemhoff-de Bruijn

Philomè€ne C.G.M. Bloemhoff-de Bruijn (1953-) maakt als projectleider streektaal deel uit van de wetenschappelijke staf van de IJsselacademie. Zij schreef: ‘Het dialekt van Wijhe : klank- en vormverschijnselen’ (Kampen : IJsselakademie, 1994. 64 p.)