Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Ootmarsum (Oatmöske)

Rob Meijer

Rob Meijer (Ootmarsum, 1945) , secretaris en vice voorzitter van het Openluchtmuseum Ootmarsum, kwam, doordat hij vele jaren werkte aan de NL-D grensoverschrijdende contacten in het Euregiogebied, er steeds meer achter hoe belangrijk de streektaal is. De meeste contacten liepen zo goed omdat het  "Platt Schnacken" met elkaar een band schept. Er zit dus een Europese dimensie aan het Twents. Omdat de streektaal bij onze buren ook zo sterk leeft, schrijft hij af en toe in het Twents. Hij zegt zelf "Het tukkerlaand zit mie in 't blood en dan döt het schrieven oe good...."  Rob Meijer schrijft gedichten in het Nederlands en af en toe in het Twents, zoals: Los hoes los // Het los hoes dat brand, het los hoes dat brand  (…) en Ik hoal van die // Kiek mie toch eens eemn an (…).

Ook van zijn hand: Platzen Sie sich... Het komische Duits van Nederlanders, opgetekend uit het leven van alledag in een grensgebied. (Gronau/Enschede, 2007).

Th.C. Budde

Th.C. Budde   (Ootmarsum, 28-08-1889 – Almelo, 08-08-1959) was horlogemaker en juwelier, bestuurslid van de toenmalige VVV en de drijvende kracht en tekstchrijver van de Ootmarsumse Siepelstadrevue. Toen Budde begin jaren twintig het idee opperde een Los Hoes te kopen, kon hij niet vermoeden dat dit de basis zou worden voor  een goed bezocht openluchtmuseum in een parkachtige omgeving, met daarin het Los Hoes en meerdere gebouwen met veel beziens- en wetenswaardigheden. Budde publiceerde een woordenlijst: Ootmarsumse woorden en uitdrukkingen (1954)en de dichtbundel Ne gapse vol (Ootmarsum, in eigen beheer, 1959. 32 p. )

Johan Gigengack schreef een In memoriam T.C. Budde (1959) 

Fons van Koersveld

Fons van Koersveld (Albergen, 15-12-1929 – Ootmarsum, 14-07-1995), een van de oprichters van Flora Ootmarsum, omstreeks 1990 begonnen als een fuchsiashow in het Openluchtmuseum, was dirigent van het herenkoor van de HH Simon en Judaskerk en is de componist en tekstschrijver van het plaatselijk volkslied “Oatmössche’’; opgenomen in de “Canon van Ootmarsum’’ (2011)

Chris Velthuis

Chris Velthuis (Ootmarsum, 1927) was muziekdocent, componist en bewerker van Twentse composities. Velthuis maakte met het Jeugdkoor Ootmarsum een LP Um ’t Los Hoes (1977) en schreef ook zelf liedteksten, zoals Drink en hef het glas umhoog  (1967), Hier in Oatmöske doar geet de zun nooit oonder (1967), As 't wier karnaval is (1968),  Twee kinder bie de bekzied (1977), Waor is dan noe dat ding? (1977) en gedichten, zoals: Het reagent (2012) en De doeven van de binnenstad (2014). 

Willem Wilmink

Willem Wilmink verbleef als kind in de Tweede Wereldoorlog enige tijd in Ootmarsum en heeft daar zijn leven lang dierbare herinneringen aan overgehouden. Dat komt terug is zijn werk, o.a. in het jeugdboek Ver van de stad (1977) en in de gedichten Jödnkearkhof, Oatmörsken / Juweel van Tweante, opgenomen in de bundel: Heftan tattat! (Enschede, De Oare Utjouwerij, 1992. 35 p. )

Carnavalcommissie Oatmöske

Zittingscommissie Carnaval Oatmöske gaf een bundel uit: Oet de Stichelton, Veer joar carnavalsklaanken oet Siepelstad (Witkam, 1972. 48 blz. , Kleine Twentse Reeks 8.), met daarin o.a.: De Siepelmarkt / Hampelmann / t Toornleed / Hier in Oatmöske doar geet de zun nooit oonder

Ben Morshuis

Ben Morshuis  (Ootmarsum, 1937) is oprichter in 1994 en voorzitter van de Ben Morshuis Stichting, die  tot doel heeft de historie van Ootmarsum tot aan de hedendaagse ontwikkeling in beeld en geschrift te verzamelen, vast te leggen en te bewaren. De Stichting is eigenaar en beheerder van het Openlucht Museum, maakt films over de oude gebruiken in Ootmarsum en geeft boeken uit. Tot 2015  was Ben Morshuis 45 jaar lang te horen als voorzanger van de Ootmarsumse poaskearls tijdens de  traditionele rondgang om De Wheme op de ochtend van eerste paasdag.

In het boek “Bijnamen in en rond Ootmarsum; Woar bin ie d’r een van” (2015) zijn alle bijnamen verzameld van mensen in Ootmarsum, Groot en Klein Agelo, Nutter, Oud Ootmarsum Postelhoek en Springendal en wordt verteld waar de bijnaam vandaan kwam. bijnaam vandaan kwam.samengesteld door Harrie Oude Elberink, Hans Bolscher en Ben Morshuis, met medewerking van Ria Bossink en Leo Wiegink, die hen in de boertschopp’n rondom Ootmarsum hebben voortgeholpen.

J.H. Busscher

J.H. Busscher (Ootmarsum, 1-11-1935) studeerde aan de St. Ludgerus kweekschool in Hilversum. Hij schreef het verhaal Graats in 't Gooi , gepubliceerd in Twentelaand en -leu en sproake, 1956, nr. 6, p. 98.